• Εισάγετε τον όρο αναζήτησης (π.χ. Stayman) ώστε να εμφανιστούν τα αντίστοιχα θέματα
 • Βασικές έννοιες


  Πώς παίζεται:
  2 ζευγάρια παικτών κάθονται  σε ένα τραπέζι και μοιράζουν τα 52 φύλλα της τράπουλας σε 4 μέρη (άρα ο καθένας κρατάει 13 φύλλα).
  Το κάθε ζεύγος έχει κάποιον προσανατολισμό, τον οποίο διατηρεί στην συνέχεια. Έτσι το ένα ζευγάρι θα είναι Βοράς-Νότος και θα παραμείνει στο τραπέζι μετά το τέλος της διανομής, ενώ το άλλο θα είναι Ανατολή-Δύση και θα μετακινηθεί σε άλλο τραπέζι, εναντίον νέων αντιπάλων, διατηρώντας τον προσανατολισμό του.
  Ο προσανατολισμός είναι σημαντικός και για τα φύλλα, αφού μόλις παιχθεί η διανομή, αυτά θα μπουν σε ειδική θήκη ώστε να μοιραστεί και στο επόμενο τραπέζι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στα 2 επόμενα αντίπαλα ζευγάρια.
  Κουτί αγορών (Bidding box)
  Αγορά σε εξέλιξη
  Αρχικά υπάρχει το στάδιο της αγοράς (το μπριτζ είναι παιχνίδι με μπάζες (λεβέ)) και ο κάθε άξονας δηλώνει με βήματα πόσες λεβέ υπολογίζει να κάνει από τις 13 συνολικά.
  Μπροστά σε κάθε παίκτη υπάρχει ένα κουτί με αγορές και καθένας αγοράζει με την σειρά του.
  Όποιος πλειοδότησε στην αγορά γίνεται εκτελεστής: προσπαθεί να κερδίσει τον ανώτατο αριθμό λεβέ αφού θα συγκριθεί στην συνέχεια με άλλους.


  Εκτελεστής και μορ
  Σε κάποιο σημείο η φάση της αγοράς τελειώνει. Το τελικό συμβόλαιο έχει καθοριστεί και αρχίζει το στάδιο της εκτέλεσης, δηλαδή του παιχνιδιού. Ο παίκτης ο οποίος έχει αγοράσει πρώτος το χρώμα του τελικού συμβολαίου γίνεται εκτελεστής. Είναι αυτός που θα προσπαθήσει να κερδίσει τον ανώτατο αριθμό λεβέ για τον άξονά του, παίζοντας τόσο με τα δικά του φύλλα όσο και με αυτά του συμπαίκτη του. Ο σύντροφός του γίνεται μορ (mort). Δεν συμμετέχει πια ενεργά στο παιχνίδι, απλώς ακολουθεί τις εντολές του εκτελεστή. Οι δύο αντίπαλοι παίζουν τον ρόλο της άμυνας. Συνεργάζονται ώστε να εμποδίσουν τον εκτελεστή να κερδίσει περισσότερες λεβέ από όσες διακαιούται.


  Επιλογή αντάμ
  Μόλις τελειώσει η αγορά, ο αμυνόμενος αριστερά του εκτελεστή αρχίζει το παιχνίδι, επιλέγοντας ένα φύλλο το οποίο αφήνει ανοιχτό στο τραπέζι. Αυτό το χαρτί ονομάζεται αντάμ. Μετά την αντάμ ο μορ κατεβάζει τα φύλλα του στο τραπέζι έτσι ώστε να είναι ορατά και στους τρεις αλλους παίκτες. Από αυτή την στιγμή ο ρόλος του περιορίζεται στο να βάζει όποιο φύλλο του υποδεικνύει ο συμπαίκτης του. Ο εκτελεστής επιλέγει ένα από τα χαρτιά του μορ, ακολουθεί ο δεύτερος αμυνόμενος, ο οποίος επίσης αφήνει ανοιχτό ένα χαρτί στο τραπέζι και τελευταίος παίζει ο εκτελεστής. 


  Οι παίκτες βλέπουν ποιος άξονας κερδίζει την λεβέ και κλείνουν τα παιγμένα φύλλα αφήνοντας τα μπροστά τους, πάνω στο τραπέζι. Ο παίκτης που κέρδισε την λεβέ συνεχίζει βγάζοντας ένα δεύτερο φύλλο από το χέρι του και το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρωθούν και οι 13 μπάζες.
  Στο τέλος κάθε διανομής, οι παίκτες μετράνε τις λεβέ που πραγματοποίησε ο εκτελεστής, γράφουν το σκορ και συνεχίζουν με την επόμενη.
  ♣♦♥♠♣♦♥♠♣♦♥♠♣♦♥♠♣♦♥♠♣♦♥♠♣♦♥♠♣♦♥♠♣♦♥♠

  Χρώματα: Έχουν την εξής ιεραρχία από το χαμηλότερο στο υψηλότερο: σπαθιά, καρά, κούπες, πίκες. Ανώτερο από τις πίκες είναι μόνο το Χ.Α. (χωρίς ατού / No Trump).
  Τα σπαθιά και τα καρά ονομάζονται μινέρ (minors) και οι κούπες, πίκες μαζέρ (majors).
  Όταν το τελικό συμβόλαιο είναι χρωματιστό (π.χ. 3 κούπες) σημαίνει ότι έχει καθοριστεί το χρώμα των ατού (κούπες) και ότι το συγκεκριμένο χρώμα υπερτερεί έναντι των 3 άλλων.
  Αντίθετα όταν το συμβόλαιο είναι ΧΑ τα 4 χρώματα είναι ισοδύναμα μεταξύ τους και μετράει μόνο η αξία του φύλλου.

  Πόντοι: Α=4, Κ=3, Q=2, J=1 ('Αρα οι συνολικοί πόντοι στην τράπουλα είναι 40. Τα συγκεκριμένα χαρτιά ονομάζονται ονέρ. Ως ονέρ θεωρείται και το 10 επομένως παίζει ρόλο στην γενική εκτίμηση του χεριού).
  Κατανομή 4243
  Κατανομή: Πόσα χαρτιά από κάθε χρώμα υπάρχουν στο χέρι. Πχ κατανομή 5422 μεταφράζεται σε 5 πίκες, 4 κούπες, 2 καρά και 2 σπαθιά (πάντα μετράμε σύμφωνα με την ιεραρχία των χρωμάτων).
  Ομαλή κατανομή: θεωρείται αυτή που δεν έχει singleton (ένα χαρτί σε κάποιο χρώμα) ή πάνω από ένα doubleton (δύο χαρτιά σε κάποιο χρώμα).
  Μονόχρωμο είναι ένα χέρι με 7φυλλο+ ή πολύ καλό 6φυλλο.

  Η αγορά: Πρόκειται για το αρχικό κομμάτι κάθε διανομής. Ένας παίκτης ορίζεται ως Dealer και είναι αυτός που έχει το δικαίωμα να μιλήσει (να αγοράσει) πρώτος. Μετράει το χέρι του και αν αυτό έχει κάποιο δυναμικό πληροφορεί τον συμπαίκτη του (και ταυτόχρονα τους αντιπάλους) ανοίγοντας την αγορά. Αλλιώς πάει πάσο. Είναι η σειρά του επόμενου παίκτη, ο οποίος έχει την δυνατότητα να αγοράσει κάτι που να αντιπροσωπεύει τα φύλλα του, αρκεί να πλειοδοτήσει του προηγούμενου αγοραστή. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται η αγορά μέχρι να καθοριστεί το είδος και το ύψος του τελικού συμβολαίου. Η αγορά σβύνει όταν εμφανιστούν 3 διαδοχικά "πάσο" στο τραπέζι.
  **Κάθε επίπεδο αγοράς μεταφράζεται σε μπάζες προσθέτοντας τον αριθμό 6: αγορά στο επίπεδο 1 σημαίνει βασικά 7 (1+6) λεβέ, αγορά στο 4 σημαίνει 10 λεβέ, κ.ο.κ. Άρα αγοράζοντας π.χ. 3 κούπες δηλώνουμε ότι σκοπεύουμε να κάνουμε 9 λεβέ με ατού τις κούπες.
  Παράδειγμα αγοράς:
  Β
  Α
  Ν
  Δ

  Π
  1♣
  1♠
  1ΧΑ
  Π
  2ΧΑ
  Π
  3ΧΑ
  Π
  Π
  Π
  Days
  Hours
  Minutes
  Seconds
  Μέχρι το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα

  Μπριτζ