• Εισάγετε τον όρο αναζήτησης (π.χ. Stayman) ώστε να εμφανιστούν τα αντίστοιχα θέματα
 • 4ο χρώμα


  Επινοήθηκε από τον Βρετανό συγγραφέα μπριτζιστικών βιβλίων  Norman Squire (1907-1991) και υιοθετήθηκε άμεσα από την πλειοψηφία των παικτών παγκοσμίως.
  Το τέταρτο χρώμα ( fourth suit forcing) είναι μία σύμβαση που επιτρέπει στον αγοραστή να κάνει μία επιτακτική αγορά. Γίνεται τόσο από τον απαντώντα όσο και από τον ανοίξαντα, και δεν δηλώνει τίποτα για το συγκεκριμένο χρώμα (μήκος ή αξίες) αλλά ζητάει περιγραφή του χεριού του συμπαίκτη του και δίνει forcing tempo στις επόμενες αγορές. To τέταρτο χρώμα μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση της αγοράς. Ο συμπαίκτης του ερωτώντα είναι υποχρεωμένος να απαντήσει με την εξής σειρά:  ·         Δίνει, αν έχει, τρίφυλλο φιτ στο πρώτο χρώμα του συντρόφου του (ποσοτικά) (αν το προηγούμενο χρώμα αυτού που αγοράζει το τέταρτο είναι μαζέρ, το τρίφυλλο φιτ στο μαζέρ  έχει πάντα προτεραιότητα έναντι μίας αγοράς ΧΑ)


  ·         Αγοράζει (ποσοτικά) ΧΑ αν έχει κράτημα στο 4ο χρώμα (αν το προηγούμενο χρώμα αυτού που αγοράζει το τέταρτο είναι μινέρ, η αγορά ΧΑ γενικά έχει προτεραιότητα έναντι του τρίφυλλου φιτ στο μινέρ)


  ·         Δίνει βοήθεια στο 4ο χρώμα αν κρατάει 4φυλλο εκεί


  ·         Ελλείψει των ανωτέρω κάνει μία φυσική αγορά που περιγράφει καλύτερα το χέρι του


  Πότε  χρησιμοποιούμε 4ο χρώμα:   ·         Λόγω της αγοράς, το συμβόλαιο φαίνεται να προσανατολίζεται σε ΧΑ, αλλά δεν έχουμε stopper (αξία) σε ένα χρώμα.


  ·         Το πρώτο μας χρώμα είναι 5φυλλο+  και διαθέτουμε καλές αξίες οπότε δεν μπορούμε να επαναλάβουμε απλώς το χρώμα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να ακούσουμε πάσο.

  ·         Κρατάμε την αγορά σε χαμηλά επίπεδα για καλύτερη διερεύνηση

  ·         Οι αγορές που περνάνε από 4ο  χρώμα (πχ 1♣-1♥-1♠-2♦-2-3N) δείχνουν ισχυρότερα χέρια από τις αντίστοιχες χωρίς την μεσολάβηση  4ου  χρώματος (1♣-1♥-1♠-3N)
  Το 4ο χρώμα είναι επιτακτική αγορά. Για κάποια ζευγάρια, αν γίνει στο επίπεδο 2 είναι επιτακτικό μέχρι τα 2Ν (ή μέχρι το επίπεδο 2 στα πρώτα χρώματα ανοίξαντα ή απαντώντα επειδή οι απαντήσεις είναι ποσοτικές), ενώ στο επίπεδο 3 είναι τουλάχιστον GF. Για άλλα είναι πάντα επιτακτικό μανς. Μπορεί να γίνει και από πασαρισμένα χέρια, δείχνοντας max του πάσο.  Παραδείγματα αγορών

  • 1♦-1♠-2♣-2♥-3♠: Το  2♥ είναι 4ο χρώμα. Ο ανοίξας δείχνει 3φυλλο φιτ στις πίκες και αρνείται min
  • 1♣-1♥-1♠-2♦-2N: Το 2♦ είναι 4ο χρώμα. Ο ανοίξας αρνείται 3φυλλο φιτ στις κούπες, δείχνει κράτημα στα καρά και min αξίες (με 14 θα αγόραζε 3Ν).
  • 1♦-1♥-1♠-2♣-2♥: Το 2♥ δείχνει 3φ φιτ αλλά minimum αξίες (μπορεί να πασαριστεί). Με καλό χέρι η αγορά θα πρέπει να είναι 3♥.
  • 1♦-1♥-1♠-2♣-2♦-3♥: Το 3♥ είναι GF  [σε αντίθεση με το άμεσο 3♥ που θα ήταν limit]
  • 1♠-2♣-2♥-3♦-4N: Το 3♦ είναι τέταρτο χρώμα. Το 4Ν είναι ποσοτική απάντηση (δείχνει κράτημα στο καρό  και max). Δεν είναι και δεν πρέπει να εκληφθεί ως ερώτηση άσων.
  *Στο επίπεδο 1 υπάρχει μία αγορά 4ου χρώματος, η 1♣-1♦-1♥-1♠. Ο ανοίξας απαντάει ποσοτικά θεωρώντας ότι η 1♠ είναι τέταρτο χρώμα (χωρίς να είναι υποχρεωτικά). [Αντίθετα, η αγορά 1♣-1♦-1♥-2♠ δείχνει 4φυλλη πίκα και είναι GF με 54]
                                                                              
                                                                         ♥       ♥
                                                                    ♥ ♠ ♦               
                                                                 ♥ ♠  ♣        ♣     ♦                 
                                                        ♥ ♠    ♦ ♣    ♥ ♠        ♣ ♥ ♠     
                                                    ♦   ♦  ♣ ♥ ♠    ♦ ♣            ♥                        ♣ ♥      
                                                             ♦  ♠ ♦ ♣ ♥ ♠       
                                                                  ♣     ♥ ♠           ♥        ♥ ♠           
                                                              ♣ ♥ ♠     ♦ ♣        
                                                                                  ♣

                                                   Days
  Hours
  Minutes
  Seconds
  Μέχρι το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα

  Μπριτζ