Multi 2♦

Σύμφωνα με γενική παραδοχή, πατρίδα της σύμβασης είναι η Αγγλία. Καθώς για να θεωρείται έγκυρη οποιαδήποτε σύμβαση ώστε να εφαρμοστεί σε αγώνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει πρώτα να έχει πάρει έγκριση από την Αγγλική Ένωση Μπριτζ (EBU), είναι σχετικά απλό να ανακαλυφθούν τα πρώτα ίχνη του συμβατικού ανοίγματος 2: η πρώτη της αναφορά γίνεται το 1970, όταν η Επιτροπή Κανόνων και Ηθών της EBU, δεν ενέκρινε την πρόταση του Terence Reese (Βρετανός μπριτζέρ (1913-1997), ο οποίος διέπρεψε τόσο ως παίκτης όσο και ως συγγραφέας βιβλίων σχετικών με το παιχνίδι) να χρησιμοποιήσει το άνοιγμα 2 για να δείξει κάποιους πολύ συγκεκριμένους τύπους χεριών. Ο Reese πρότεινε το άνοιγμα να περιγράφει χέρια που υπάγονται σε κάποια από τις εξής 3 κατηγορίες: αδύνατο σε άγνωστο μαζέρ, δυνατό ομαλής κατανομής ή δυνατό τρίχρωμο χέρι. Η σύμβαση καταψηφίστηκε (με ψήφους 7:1). Ακολούθησε ο Mark Horton (Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης (από το 1995) του Bridge Magazine, του αρχαιότερου περιοδικού για το μπριτζ) ο οποίος επανήλθε με μία δική του εκδοχή της σύμβασης, αλλά η πρόταση του είχε την ίδια τύχη με την προηγούμενη.

      Πάντως, το όλο σκεπτικό πίσω από το άνοιγμα 2, τοποθετείται χρονικά κάποια χρόνια πριν, όταν ο Βορειοϊρλανδός John Grummit, είχε σχεδιάσει, με την βοήθεια του Jimmy Clarke, μία επαναστατική για την εποχή σύμβαση, στην οποία έδωσε το όνομα της περιοχής από όπου καταγόταν: Hollywood 2. Στα μέσα της δεκαετίας του '60, έγραψε στον Reese περιγράφοντας του την ιδέα του. Πιθανότατα, ο τελευταίος στηρίχτηκε σε αυτή την πρώτη περιγραφή και ανέπτυξε στην συνέχεια την γνωστή μέθοδο.  
      Παράλληλα με τους προαναφερόμενους, υπήρχαν και αρκετοί άλλοι οι οποίοι ασχολούνταν με τα ανοίγματα στο επίπεδο 2 εκείνη την περίοδο. Η κλασσική αντιμετώπιση του συστήματος Acol ήταν να περιγράφει αρκετά δυνατά χέρια, που θα έπαιζαν, κατά κανόνα, τουλάχιστον μανς, τα οποία όμως εμφανίζονταν μάλλον σπάνια. Εν τω μεταξύ, είχαν ήδη αρχίσει να γίνονται πολύ δημοφιλή τα ανοίγματα Weak2. O Albert Benjamin σχεδίασε μία μέθοδο η οποία συνδύαζε τα τελευταία με τα Acol Twos. To ίδιο διάστημα, ήταν υπό εξερεύνηση, και τα ανοίγματα πολλαπλής έννοιας. Το 1968 ο Hugh Kelsey παρουσίασε μία νέα ιδέα, τα Tartan Twos, σύμφωνα με την οποία ένα άνοιγμα 2 ή 2 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει, όχι μόνο τα κλασσικά δυνατά χέρια του Acol, αλλά και ένα αδύνατο δίχρωμο χέρι. 
      Παρόλο που τα Tartan Twos δεν έγιναν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλή, κυρίως εξαιτίας της πολυπλοκότητας τους, αντίθετα τα Benjamin Twos και το Multi 2, εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα. Ο Reese θεωρείτο ως ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες και συγγραφείς σε παγκόσμιο επίπεδο, και με την δική του υπογραφή πίσω από την σύμβαση, αυτή υιοθετήθηκε σχεδόν άμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αργότερα, στο παγκόσμιο στερέωμα του μπριτζ. Ο Reese το εφάρμοζε στην πράξη σε διεθνείς αγώνες, δυσκολεύοντας τους αντιπάλους του, οι οποίοι δεν ήξεραν πως να αντιμετωπίσουν ένα άνοιγμα που θα μπορούσε να περιγράφει όχι μόνο αδύνατα αλλά αντίθετα, και πολύ δυνατά χέρια. Αυτή η έλλειψη αμυντικών μεθόδων σήμαινε ότι όσοι το χρησιμοποιούσαν εκείνον τον πρώτο καιρό που εμφανίστηκε, είχαν ένα πολύ σημαντικό όπλο έναντι των άλλων ζευγαριών και κέρδιζαν ένα μεγάλο πλήθος ευνοϊκών αποτελεσμάτων.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές της μεθόδου, την οποία μπορείτε να εντάξετε στο σύστημα ώστε να περιγράψετε ένα ετερόκλητο πλήθος χεριών. Η επιλογή των τύπων που θα περιλαμβάνει είναι θέμα του αγοραστικού στυλ του κάθε ζευγαριού αλλά και του κατά πόσον υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές για τα ανοίγματα που θα αντικατασταθούν από το 2.
Η αρχική βερσιόν (κατά Reese) περιελάμβανε τα εξής χέρια:
  • Weak σε άγνωστο μαζέρ
  • Δυνατό χέρι ομαλής κατανομής
  • Δυνατό 4441

      Στην συνέχεια, άλλες μέθοδοι αντικατέστησαν το δυνατό τρίχρωμο με δυνατό σε κάποιο μινέρ. 

Η γραμμή που είναι περισσότερο διαδεδομένη αυτήν την εποχή, είναι να περιλαμβάνονται μόνο οι 2 πρώτες κατηγορίες (Weak2 και δυνατό ομαλής κατανομής). Οι προϋποθέσεις για το πρώτο είναι οι γνωστές των ανοιγμάτων στο επίπεδο 2, ενώ η δύναμη του χεριού ομαλής κατανομής είναι καθαρά θέμα προσωπικού στυλ (εξαρτάται από το ζευγάρι αν θα επιλέξει να αντικαταστήσει το άνοιγμα 2ΧΑ (20-22 π.), το 2ΧΑ μετά από άνοιγμα 2 (23-24 π.) ή το 3ΧΑ μετά από άνοιγμα 2 (25-27 π.))
Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει και συνεννόηση για την σημασία της αγοράς που αντικαθίσταται.
Αρκετοί προτιμάνε να παίζουν το άνοιγμα 2ΧΑ δυνατή διχρωμία στα μινέρ και εντάσσουν το κανονικό 2ΧΑ (20-22) στο Multi.
Άλλοι το χρησιμοποιούν για να περιγράψουν ομαλά χέρια 23-34 π. και χρησιμοποιούν πλέον το 2ΧΑ ως επαναδήλωση μετά από άνοιγμα 2 είτε για να δείξουν διχρωμία στα μινέρ (2-2-2Ν: διχρωμία στα μινέρ), είτε κάνοντας ένα είδος transfer σε μινέρ (2-2-2Ν: 5+ σπαθιά, 2-2-3: 5+ καρά, 2-2-3: διχρωμία στα μινέρ).
Άλλοι τέλος αντικαθιστούν τα ομαλά χέρια 25-27 π. (τα οποία στο φυσικό ανοίγουν 2 και επαναδηλώνουν 3Ν μετά από απάντηση 2). Αυτά τα εντάσσουν στο multi ενώ η προηγούμενη αγορά χρησιμοποιείται για να δείξει ακόμα πιο δυνατά χέρια (28-30 π.) 

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο διαχωρισμός μεταξύ weak2 και δυνατού ομαλής κατανομής γίνεται ως εξής: Έχοντας χέρι της δεύτερης κατηγορίας, ο ανοίξας επαναδηλώνει ΧΑ στο χαμηλότερο επίπεδο, ότι αγορά και να του κάνει ο συμπαίκτης του. Οποιαδήποτε άλλη αγορά δείχνει ότι ο ανοίξας κρατάει αδύνατο χέρι με κάποιο 6φυλλο μαζέρ.

Συνέχειες μετά από άνοιγμα 2

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα δυνατά χέρια ομαλής κατανομής περιγράφονται με την επαναδήλωση ΧΑ στο οικονομικότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από την απάντηση του συντρόφου.
Στις περισσότερες πάντως περιπτώσεις το άνοιγμα 2 θα είναι weak σε άγνωστο μαζέρ. Για τις προδιαγραφές των ανοιγμάτων στο επίπεδο 2 πηγαίνετε εδώ. Την περιγραφή των αγοραστικών συνεχειών μπορείτε να την βρείτε στην ενότητα 2 Mini Multi. Εντάσσοντας το 2 ως αδύνατο σε κάποιο μαζέρ, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα ανοίγματα 2 και 2 για να δείχνουν αδύνατα δίχρωμα χέρια με το μαζέρ και κάποιο μινέρ (Dutch Twos) για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στην αντίστοιχη παράγραφο.

Άμυνα στο άνοιγμα 2

Το άμεσο κοντρ είτε είναι γενικό take-out και υπόσχεται υποστήριξη σε όλα τα χρώματα, είτε δείχνει πολύ δυνατό χέρι. 
Το κοντρ μετά από αγορά διόρθωσης (ή pass/correct) πχ. 2-π-2 (pass/correct) -π-2-κοντρ, είναι take-out στο χρώμα (δείχνει υποστήριξη στα άλλα 3).
Οι αγορές ΧΑ είναι φυσικές και ποσοτικές
Οι αγορές χρώματος είναι φυσικές  (όμως η αγορά 3 μετά από multi, είναι θέμα συμφωνίας αν θα είναι φυσική ή γενικό cue-bid)


                                                    
                                                 ♥       ♥
                                                  ♥ ♠ ♦               
                                    ♥ ♠  ♣        ♣     ♦                 
 
                             ♥ ♠    ♦ ♣    ♥ ♠        ♣ ♥ ♠     
                            ♦   ♦  ♣ ♥ ♠    ♦ ♣            ♥                        ♣ ♥      
                                           ♦  ♠ ♦ ♣ ♥ ♠       
                           ♣     ♥ ♠           ♥        ♥ ♠           
                                           ♣ ♥ ♠     ♦ ♣        
                                                                                ♣

                                              
 

Μπριτζ

Days
Hours
Minutes
Seconds
Μέχρι το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα
  • Εισάγετε τον όρο αναζήτησης (π.χ. Stayman) ώστε να εμφανιστούν τα αντίστοιχα θέματα