• Εισάγετε τον όρο αναζήτησης (π.χ. Stayman) ώστε να εμφανιστούν τα αντίστοιχα θέματα
  • Σινιάλα (Carding)

    Η σειρά με την οποία παίζουν τα φύλλα τους οι αμυνόμενοι είναι βασισμένη στον μεταξύ τους κώδικα, με την βοήθεια του οποίου δίνουν πολύτιμες πληροφορίες στον συμπαίκτη τους. Εδώ έχει επικρατήσει η ανάποδη άμυνα (udca - Upside Down Counting Attitudeβάσει της οποίας το μικρό φύλλο είναι ενθαρρυντικό είτε όταν ο σύντροφος παίζει το χρώμα είτε στο ξεσκαρτάρισμα και δείχνει ζυγό (αρχικό) αριθμό φύλλων όταν το χρώμα παίζεται από τον εκτελεστή ή σε άλλες περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο να δοθεί μέτρημα. Το αντίθετο του udca είναι το standard carding (φυσική άμυνα) όπου ισχύουν τα αντίθετα. Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες σινιάλων:

    Α] Ενθαρρυντικά-αποθαρρυντικά (Θέλω-δεν θέλω): Η πιο συχνή εμφάνιση ενδείξεων όπου δηλώνεται η συμφωνία ή μη στην συνέχιση του χρώματος που παίζει ο συμπαίκτης. Παίζοντας ανάποδη άμυνα, με το μικρό φύλλο δείχνουμε διάθεση για συνέχεια του χρώματος.




    Β] Μέτρημα: Δείχνει ζυγό ή μονό (αρχικό) αριθμό φύλλων στο χρώμα που παίζει ο εκτελεστής ή σε άλλες περιπτώσεις που υπαγορεύονται από την αντάμ (σε κάποια ζευγάρια η αντάμ του Άσου στα χρωματιστά ζητάει μέτρημα, ενώ του Ρήγα διάθεση) ή όταν δεν έχει σημασία το θέλω – δεν θέλω. Παίζοντας udca, με μικρό φύλλο δείχνουμε ότι κρατάμε ζυγό αριθμό φύλλων.

    Γ] Lavinthal (ένδειξη προτίμησης χρώματος): Η λιγότερο συχνή κατηγορία ενδείξεων αν και σε κάποια ζευγάρια εφαρμόζεται και στο ξεσκαρτάρισμα. Παίζοντας μικρό φύλλο σε κάποιο χρώμα δείχνουμε προτίμηση για το μικρότερο από τα άλλα χρώματα (στα χρωματιστά πλην του χρώματος που παίζουμε και των ατού). Αντίστοιχα, το μεγάλο φύλλο δείχνει προτίμηση στο μεγαλύτερο από τα άλλα χρώματα. Εφαρμόζεται συνήθως όταν δίνουμε στον συμπαίκτη να κόψει. Άλλη περίπτωση είναι συνήθως όταν παίζει ο συμπαίκτης στο σόλο του μορ. Επίσης προτίμηση δείχνει και η σειρά με την οποία παίζονται φανερά συνεχόμενα φύλλα (συνήθως ονέρ). Τέλος, όταν έχει ήδη δοθεί η συμφωνημένη ένδειξη σχετικά με την διάθεση ή με το πλήθος των φύλλων, τότε η σειρά με την οποία παίζονται τα υπόλοιπα χαρτιά είναι συνήθως Lavinthal.


    Δ] Μονά-ζυγάΕφαρμόζεται στο χρώμα της αντάμ, μόνο εάν είναι γνωστό ότι κρατάμε πολλά φύλλα στο συγκεκριμένο χρώμα. Μικρό φύλλο είναι ενθαρρυντικό. Μεγάλο μονό δείχνει προτίμηση για το μικρότερο χρώμα, μεγάλο ζυγό προτίμηση για το μεγαλύτερο χρώμα. Πολλά ζευγάρια το εφαρμόζουν και στο σόλο του μορ αντί για Lavinthal.



    False-carding (ή πώς να αποπροσανατολίσετε τον συμπαίκτη σας): Ο εκτελεστής προφανώς παρακολουθεί τα σινιάλα σας και βγάζει και εκείνος τα δικά του συμπεράσματα. Παρόλα αυτά γενικά ο συμπαίκτης σας θα έχει περισσότερους λόγους να ξέρει τι συμβαίνει στο τραπέζι οπότε τις περισσότερες φορές δεν θα είναι και πολύ συνετό να τον αποσυντονίζετε με εσκεμμένα λανθασμένες ενδείξεις. Ο κύριος λόγος για να το κάνετε είναι όταν ξέρετε ότι δεν προβλέπεται να πιάσει χέρι ο σύντροφος, οπότε τα σχετικά σινιάλα είναι άχρηστα. Επίσης εναντίον σλεμ, όπου προτείνεται να αφήσετε τον εκτελεστή να βρει μόνος του τις μπάζες του. Τέλος, όταν το χρώμα δεν είναι κρίσιμο, δεν είναι ανάγκη να παίζετε σαν να σας έχουν δώσει ορό της αλήθειας, αρκεί να προσέξετε να μην παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η συγκεκριμένη ένδειξη για τον συμπαίκτη σας.
    Days
    Hours
    Minutes
    Seconds
    Μέχρι το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα

    Μπριτζ