• Εισάγετε τον όρο αναζήτησης (π.χ. Stayman) ώστε να εμφανιστούν τα αντίστοιχα θέματα
  • Η επαναγορά του ανοίξαντα και η συνέχεια της αγοράς (ACOL)


        Μετά την απάντηση του συντρόφου του, ο παίκτης που άνοιξε την αγορά προσπαθεί να του δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα φύλλα του και να περιγράψει με περισσότερες λεπτομέρειες την δύναμη και την κατανομή του. Στην επαναγορά του παίζουν ρόλο πολλά θέματα, με την κατανομή του χεριού του να παίζει τον πρωταρχικό ρόλο. Ταυτόχρονα, δείχνει και την δύναμη του απαντώντας στο χαμηλότερο επίπεδο αν έχει minimum ή σε ψηλότερο αν έχει πιο δυνατό χέρι.

    Πριν μιλήσει θα πρέπει να εξετάσει τα εξής: Του έδωσε ο πάρτνερ του φιτ στο χρώμα που άνοιξε; Έχει ομαλή κατανομή;  Έχει φιτ στο χρώμα του συμπαίκτη του; Έχει ο ίδιος κάποιο μακρύ χρώμα που πρέπει να επαναδηλώσει για να δείξει το μήκος του στον σύντροφο του; Έχει κάποιο δεύτερο χρώμα που πρέπει να δείξει; Ο απαντών του έκανε αδύνατη, προτασιακή ή forcing αγορά; Μπορεί να πασάρει; Σε ποιο επίπεδο πρέπει να αγοράσει για να δείξει την δύναμη του;
    Στην συνέχεια ο απαντών, ακολουθώντας παρόμοιο σκεπτικό, συνεχίζει την διερεύνηση του καλύτερου συμβολαίου για τον άξονα.


    Αν η απάντηση είναι σε νέο χρώμα
    Τότε καταρχήν απαγορεύεται το πάσοΑπάντηση σε νέο χρώμα είναι πάντα επιτακτική και πρέπει οπωσδήποτε να ξαναμιλήσετε. Αν το νέο χρώμα αγοραστεί στο επίπεδο 1, απέναντι έχει πάνω από 6 π. και αν αγοραστεί στο δεύτερο επίπεδο, έχει πάνω από 10. Δεν υπάρχει όμως άνω όριο. Για να μάθετε τι έχει, πρέπει να κάνετε μία δεύτερη αγορά.
    Αν έχετε φιτ, του το δείχνετε σε επίπεδο ανάλογο της δύναμης σας (πχ 1-1-2, 1-1-3).
    Αν έχετε ομαλή κατανομή αγοράζετε ΧΑ πάλι σε επίπεδο ανάλογο των πόντων σας (πχ 1-1-1ΧΑ, 1-1-2ΧΑ)
    Αν έχετε μονόχρωμο ή δίχρωμο χέρι, το περιγράφετε δίνοντας παράλληλα πληροφορίες για τις αξίες σας (πχ 1-1-2, 1-1-3, 1-1-2).
    Γενικά αγοράζετε αυτό που πιστεύετε ότι σε συνδυασμό με την προηγούμενη αγορά σας, θα δώσει μία πιο λεπτομερή περιγραφή του χεριού σας στον σύντροφο σας.


    Οι επαναγορές ΧΑ
    Σε αναλογία με τα ανοίγματα ΧΑ, οι επαναγορές του ανοίξαντα σε ΧΑ, είναι από τις περισσότερο περιγραφικές αγορές: 
    Μετά από αγορά 1 επί 1 (άνοιγμα σε χρώμα και απάντηση σε νέο χρώμα στο επίπεδο 1) η αγορά 1ΧΑ δείχνει ομαλή κατανομή και 13-14 π. (και φυσικά αρνείται 4φυλλο φιτ στο χρώμα της απάντησης) ενώ η αγορά 2ΧΑ δείχνει ομαλή κατανομή και 18-19 π. :
    1-1-1ΧΑ: 13-14 π., ομαλή κατανομή, όχι 4φυλλη πίκα
    1-1-2ΧΑ: 18-19 π., ομαλή κατανομή, όχι 4φυλλη πίκα

    Ο απαντών, έχοντας πλήρη εικόνα για το χέρι του ανοίξαντα, συνεχίζει ανάλογα με το χέρι του, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στο πάσο αν δεν έχει κανένα ενδιαφέρον, σε κάποια προτασιακή αγορά αν έχει ενδιάμεσο χέρι ή στην αγορά της κατάλληλης μανς αν έχει την απαιτούμενη δύναμη και κατανομή:
    1-1-1ΧΑ-2ΧΑ: Δείχνει 10-11 π. και ζητάει από τον ανοίξαντα να αγοράσει 3ΧΑ αν είναι maximum (αν έχει 14 πόντους) (Προτασιακή αγορά)
    1-1-1ΧΑ-3ΧΑ: Ο απαντών έχει 12+ π. και ομαλή κατανομή οπότε αγοράζει την μανς
    1-1-1ΧΑ-3: Ορίζει το χρώμα των ατού (δείχνει 6φυλλη πίκα) και 10-11 π. (Προτασιακή αγορά). Ο ανοίξας με minimum μπορεί να πασάρει, αλλά με 14 π. πρέπει να αγοράσει 4
    1-1-1ΧΑ-4: Ο απαντών έχει 6φυλλη πίκα και 12+ πόντους
    1-1-1ΧΑ-2: 5φυλλη+ πίκα, αδύνατο χέρι, ο ανοίξας πρέπει να πασάρει
    1-1-1ΧΑ-2: 5φυλλη+ κούπα, 4φυλλο+ καρό, ο ανοίξας επιλέγει πώς θα συνεχίσει (πασάρει τα 2 ή διορθώνει στις 2 αν έχει καλύτερο φιτ εκεί)
    1-1-1ΧΑ-3: Το 3 είναι επιτακτική αγορά, όπως και κάθε αγορά νέου χρώματος στο επίπεδο 3. Ο απαντητής, έχοντας αξίες μανς, περιγράφει το δίχρωμο χέρι του κάνοντας μία αγορά που γνωρίζει ότι δεν θα πασαριστεί, ώστε να διερευνήσει με ασφάλεια το καλύτερο συμβόλαιο για τον άξονα**

    **Κανόνας: Νέο χρώμα στο επίπεδο 3 είναι επιτακτική αγορά (δηλώνουμε ότι θα παιχθεί τουλάχιστον μανς)
    Θα υπάρχουν φορές που θα θέλετε να κάνετε μία αγορά που περιγράφει καλύτερα το χέρι σας αλλά χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να ακούσετε πάσο από απέναντι. Θα γνωρίζετε δηλαδή ότι έχετε τους απαραίτητους πόντους για την μανς, αλλά θα πρέπει να διερευνήσετε πρώτα ποιο είναι το καλύτερο τελικό συμβόλαιο.
    Για αυτόν τον σκοπό έχουν δημιουργηθεί πολλές συμβάσεις, τις οποίες θα τις μάθετε στην συνέχεια. Προς το παρόν, ο πιο απλός τρόπος είναι να συμφωνήσετε με τον συμπαίκτη σας ότι όποτε αγοραστεί νέο χρώμα στο επίπεδο 3, η αγορά είναι Forcing  και απαγορεύεται να πασαριστεί.



    Αν ο απαντών έδωσε φιτ στο χρώμα του ανοίγματος
    Όταν το φιτ είναι σε μαζέρ (πχ 1-2) τότε γενικά αυτό θα είναι το χρώμα των ατού και το θέμα είναι αν θα παιχθεί μανς ή κάποιο μερικό συμβόλαιο. 
    Στην συνέχεια θα ανακαλύψετε νέους τρόπους διερεύνησης, αλλά προς το παρόν αρκεί να εφαρμόσετε απλή αριθμητική: Πόσοι πόντοι χρειάζονται για να πάτε μανς; Πόσους έχετε εσείς; Πόσους σας έχει δείξει απέναντι; Υπάρχει λόγος να ψάξετε αν έχετε μανς ή είναι καλύτερα να σταματήσετε έγκαιρα;
    1-2-Πάσο: Η απάντηση 2 δείχνει ακριβώς 6-9 π. Αν έχετε 15 π. ή λιγότερους (μετρώντας και τους πόντους από την κατανομή σας), γνωρίζετε ότι ακόμα και 9  π. να βρείτε απέναντι, δύσκολα θα βγάλετε 4. Άρα πασάρετε 
    1-2-3-Πάσο: Με 16-17 π. (εννοούνται οι συνολικοί πόντοι, δηλαδή από ονέρ και κατανομή) κάνετε μία προσπάθεια για μανς, αγοράζοντας 3. Ο συμπαίκτης αν είναι πολύ αδύνατος (6-7 π.)  θα πασάρει.
    1-2-3-4: Έχοντας δει 16-17 π. σε εσάς, μετά την προτασιακή αγορά 3, ο συμπαίκτης σας θα αγοράσει την μανς αν έχει το maximum της απάντησης του (8-9 π.)
    1-3-Πάσο: Ο συμπαίκτης σας λέει ότι έχει 10-11 π. Με 13 π. πρέπει να πασάρετε 
    1-3-4: Αν έχετε 14+ π. αποδεχόσαστε την πρόταση του, αγοράζοντας την μανς

    Όταν το φιτ είναι σε μινέρ, τότε για το είδος του τελικού συμβολαίου παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως το αν θα παιχθεί μανς ή όχι αλλά το ενδεχόμενο να είναι καλύτερο ένα συμβόλαιο σε ΧΑ ή ακόμα και σε κάποιο μαζέρ παρόλο το μισφίτ. Για το ύψος του συμβολαίου παίζουν ρόλο, όπως συνήθως, οι πόντοι (πάντα σε συνάρτηση με την κατανομή):
    1-2-2ΧΑ: Το 2 δείχνει 4φυλλο φιτ σπαθί και 6-9 π. Ο ανοίξας πληροφορεί τον συμπαίκτη του ότι έχει δύναμη (16-17 π.) και αξίες στα άλλα χρώματα και του ζητάει αν είναι στο maximum της απάντησης του να πάει 3ΧΑ (ή 4-5 αν έχει μακρύ χρώμα και πολύ ανώμαλη κατανομή), αλλιώς να πασάρει τα 2ΧΑ ή να αγοράσει 3 με ανώμαλη κατανομή και αδύνατο χέρι.
    1-2-2: Ο ανοίξας παρόλο που γνωρίζει ότι ο σύντροφος του δεν έχει 4 κούπες, αγοράζει το 4φυλλο του δείχνοντας δύναμη και ενδιαφέρον για συνέχεια. Ο απαντών έχει πολλές επιλογές:
    1-2-2-3: Ο απαντών δείχνει ότι δεν έχει ενδιαφέρον και απλώς επαναφέρει στο χρώμα του φιτ
    1-2-2-2: Το 2 δεν είναι χρώμα (αλλιώς δεν θα είχε αγοράσει εξαρχής 2). Δείχνει αξίες εκεί ώστε αν ο ανοίξας έχει κρατήματα στο τέταρτο χρώμα (στα καρά) να αγοράσει ΧΑ
    1-2-2-2ΧΑ: Ο απαντών δείχνει κρατήματα στα 2 μη αγορασμένα χρώματα και ελαφρό ενδιαφέρον για συνέχιση της αγοράς
    1-2-2-4: Ο απαντών δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για άλλο συμβόλαιο εκτός των σπαθιών αλλά παράλληλα απαντάει ποσοτικά δείχνοντας 8-9 π.



    Αν ο ανοίξας έχει φιτ στο χρώμα του συμπαίκτη του
    Αν το χρώμα του συμπαίκτη του είναι μαζέρ, τότε το δίνει άμεσα και ποσοτικά, δηλαδή αγοράζει σε επίπεδο ανάλογο των πόντων του, δείχνοντας minimum (1
    -1-2: 13-14 π.), ενδιάμεσο (1-1-3: 15-17 π.) ή δυνατό άνοιγμα (1-1-4: 18-19 π.).
    Αν το φιτ είναι σε μινέρ, τότε εξετάζει πρώτα αν έχει άλλη πιο περιγραφική αγορά πριν δώσει το φιτ (πχ μακρύ μαζέρ ή ομαλή κατανομή με κρατήματα στα άλλα χρώματα, οπότε ίσως είναι καλύτερη μία αγορά σε ΧΑ).



    Αν ο ανοίξας έχει μονόχρωμο ή δίχρωμο χέρι
    Η δεύτερη αγορά συνδυάζεται με την αρχική ώστε να δοθεί μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του χεριού:

    1-1ΧΑ-2: 6φυλλη+ κούπα, 13-14 π.
    1-1-3: 6φυλλο+ καρό, 16-17 π.
    1-1ΧΑ-2: 5φυλλη+ πίκα, 4φυλλη+ κούπα, 13-14 π.


    Αν η απάντηση είναι 1ΧΑ ή 2ΧΑ
    Οι απαντήσεις 1ΧΑ και 2ΧΑ οριοθετούν το χέρι του συμπαίκτη: 
    Το 1ΧΑ είναι αδύνατη απάντηση και δείχνει 6-9 π. και ταυτόχρονα αρνείται 4φυλλο φιτ στο χρώμα του ανοίγματος, όπως και 4φυλλο σε ψηλότερο χρώμα.
    Το 2ΧΑ είναι προτασιακή αγορά που δείχνει 10-11 π. και υπόσχεται κρατήματα στα 3 μη αγορασμένα χρώματα.

    Ο ανοίξας μετρώντας το δυναμικό του χεριού του (πόντοι και κατανομή) αποφασίζει αν υπάρχει λόγος να συνεχίσει και αν το κάνει, δίνει επιπλέον πληροφορίες για την κατανομή του:
    1-1ΧΑ-Πάσο: Με λιγότερους από 16 π. και ομαλή κατανομή, ο ανοίξας πρέπει να πασάρει
    1-1ΧΑ-2: Με 5φυλλη πίκα και 4φυλλο+ καρό, ο ανοίξας πληροφορεί τον πάρτνερ του ότι είναι καλύτερα να παιχθεί χρωματιστό συμβόλαιο και του ζητάει να επιλέξει το χρώμα των ατού (ο απαντητής μπορεί να πασάρει τα 2 ή αν διορθώσει στις 2 αν θεωρεί ότι εκεί έχει καλύτερο φιτ)
    1-1ΧΑ-2ΧΑ: Με 16-17 π. ο ανοίξας ζητάει από τον απαντητή να αγοράσει 3ΧΑ αν είναι maximum (αν έχει 7-8 π.) ή να πασάρει αν είναι πολύ αδύνατος (αν έχει 6-7 π.)
    1-1ΧΑ-3ΧΑ: Με 18-19 π. ο ανοίξας γνωρίζει ότι υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόντοι για την μανς και την αγοράζει άμεσα



                                                        
                                                     ♥       ♥
                                                      ♥ ♠ ♦               
                                        ♥ ♠  ♣        ♣     ♦                 
     
                                 ♥ ♠    ♦ ♣    ♥ ♠        ♣ ♥ ♠     
                                ♦   ♦  ♣ ♥ ♠    ♦ ♣            ♥                        ♣ ♥      
                                               ♦  ♠ ♦ ♣ ♥ ♠       
                               ♣     ♥ ♠           ♥        ♥ ♠           
                                               ♣ ♥ ♠     ♦ ♣        
                                                                                    ♣

                                                  
     

    Days
    Hours
    Minutes
    Seconds
    Μέχρι το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα

    Μπριτζ