• Εισάγετε τον όρο αναζήτησης (π.χ. Stayman) ώστε να εμφανιστούν τα αντίστοιχα θέματα
  • Διάσημες Διανομές 2 (Μία Φονική Ντόνα)

    Όλοι στην πρώτη
     A1063
     Αντάμ:Α             
     Μοίρασε o Ν
     1084


     4


     A9842




    Β
    Δ       Α
    Ν


     KJ985


     K762


     85


     K10

    Σεπτέμβριος 1929, Kansas City, Missouri. 

    Ήταν ένα ήσυχο φθινοπωρινό απόγευμα. Δύο ζευγάρια που μένανε στο ίδιο συγκρότημα, μοιράζονταν ένα κοινό πάθος. Πολύ συχνά συγκεντρώνονταν για να παίξουν μερικές φιλικές παρτίδες μπριτζ. 
    Την μοιραία Τρίτη, τίποτα δεν έδειχνε διαφορετικό. Οι Bennett κερδίζανε αρκετά το πρώτο διάστημα και όλα κυλούσαν ομαλά. Μετά από κάποιες παρτίδες όμως, ο κος Bennett, ένας κατά τα άλλα καθόλα αξιοσέβαστος και επιτυχημένος επιχειρηματίας, άρχισε τις φύρες. Το αντίπαλο ζευγάρι εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και άρχισε να πλησιάζει απειλητικά στο σκορ. Η κα Bennett άρχισε να εκνευρίζεται επικίνδυνα με τον σύζυγο της. Προσπαθούσε να τον συνεφέρει με διάφορα επικριτικά σχόλια, τα οποία όπως είναι φυσικό είχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, ώσπου τον αποσυντόνισε εντελώς και ο κος Bennett άρχισε να πουλάει την τράπουλα. Κάποια στιγμή, κρατώντας σε πρώτη θέση το χέρι του Νότου, αποφάσισε να ανοίξει 1♠ (το πρώτο ελαφρυντικό στοιχείο για τους ενόρκους). Ο κος Hofman, που καθόταν αριστερά, παρεμβλήθηκε με 2 και η κα Bennett έριξε μία πιστολιά καρφώνοντας την μανς στις πίκες.
    Ο αντίπαλος βγήκε τον Α και βλέποντας τον μορ (στην προκειμένη mort κυριολεκτικά ήταν ο Νότος αλλά ποιος να το προβλέψει) συνέχισε με τον J. Ο εκτελεστής (όχι η σύζυγος) κέρδισε με τον Κ του χεριού του και έπαιξε τον J. Ο Hofman προφανώς δεν σκέπασε, ο Α από τον μορ και ατού. Όταν η κα Hofman δεν ακολούθησε, ο Ν κέρδισε την λεβέ με τον Κ. 
    Στην συνέχεια έκοψε ένα καρό, εισέπραξε τον Α και συνέχισε με το 9. Η κα Hofman σκέπασε με την Q, ο Ν έκοψε και ο αντίπαλος σωστά τον άφησε να κερδίσει την λεβέ.
    Bennett μπερδεμένος και καρφωμένος στο χέρι του, έπαιξε ατού και έδωσε τις τρεις τελευταίες για το 2 μέσα, χωρίς να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα μετραρισμένα σπαθιά του μορ.



    Η Myrtle έξαλλη τον κατηγόρησε για το άνοιγμα του και για το παθητικό του παίξιμο. Ο άντρας της αντεπιτέθηκε λέγοντας της ότι οβερμπίνταρε όπως συνήθως. Ο διάλογος άρχισε να οξύνεται επικίνδυνα και σε μία φάση η Myrtle πάει στην κρεβατοκάμαρα και γυρίζει με το οικογενειακό όπλο αντιστρέφοντας με μία κίνηση τους ρόλους του εκτελεστή και του μορ στην διανομή.
    Πώς θα μπορούσε να προσπαθήσει να σώσει το συμβόλαιο (και όχι μόνο) ο κος Bennett; Κάντε πλάνο.




    Β
    Myrtle Bennett
     Α
    Mayme Hofman
     Ν
    John Bennett
     Δ
    Charles Hofman
           1
    2
    4
    όλοι πάσο













                                                               

                                                   








                 






                                                       ΛΥΣΗ




    Όλοι   στην πρώτη
     A1063
     Αντάμ:Α              
     Μοίρασεo Ν
     1084


     4


     A9842




     Q72
    Β
     4
     AJ3
    Δ       Α
     Q95
     AQ1092
    Ν
     KJ763
     J6

     Q753

     KJ985


     K762


     85


     K10

    Μετά τον φόνο, πολλοί μπριτζέρ ασχολήθηκαν διεξοδικά με την ντόνα. Η ετυμηγορία ήταν ότι το συμβόλαιο είχε πιθανότητες να βγει αν είχε γίνει σωστό πλάνο και είχε δοθεί η ευκαιρία στους αμυνόμενους να κάνουν το λάθος.
    Αν ο John Bennett, αφού κέρδισε την επιστροφή σπαθί με τον Κ του, έκοβε και το άλλο καρό του χεριού του και συνέχιζε με τον Κ, θα μπορούσε να συνεχίσει με το Τ και αν η Δ ακολουθούσε, θα είχε κάποια ελπίδα να βγάλει το συμβόλαιο. Θα έπαιζε τον Α και συνέχεια με το 9. Αν η Α σκέπαζε με την Q, θα έκοβε και θα επέτρεπε στην Δ να πανωκόψει, αν δεν είχε τρίτο σπαθί. Αν αυτή ήταν τελικά η περίπτωση, η έκβαση του συμβολαίου εξαρτιόταν πια από το τι θα έπαιζε η Δ. Αν ο Hoffman όταν έπιανε χέρι, γύριζε κούπα ή καρό, το συμβόλαιο θα έβγαινε, με τους αντιπάλους να περιορίζονται σε 3 λεβέ. Μόνο με συνέχεια ατού θα έπεφτε μέσα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ο εκτελεστής θα είχε εξαντλήσει τις πιθανότητες του και ίσως η σύζυγός του φαινόταν μεγαλόψυχη και αποφάσιζε να του δώσει χάρη.
    Η δίκη έγινε πρωτοσέλιδο σε όλη την χώρα. Οι γνώμες διίστανται ως προς το αν το γεγονός, ότι και ο ίδιος πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν μπριτζέρ, έπαιξε ρόλο στην τελική αθώωση της ωραίας κυρίας Bennett. 
    Πολλοί ένορκοι αποφάσισαν να ασχοληθούν με το μπριτζ στην διάρκεια της δίκης, καθώς το γεγονός είχε εξάψει την φαντασία τους σχετικά με το παιχνίδι. Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που οι μαρτυρίες ξέφευγαν από τα γεγονότα της μοιραίας ημέρας και επεκτείνονταν σε εις βάθος αναλύσεις της αγοράς και της (μπριτζιστικής) εκτέλεσης. Πολλοί ειδικοί είχαν κληθεί να καταθέσουν και είχαν ρωτηθεί οι απόψεις των δύο μετρ της εποχής, του Εly Culbertson και του Sydney Lenz.
    "Ο κύριος Bennett οβερμπίνταρε το χέρι του" ήταν η ετυμηγορία του Culbertson. "Για αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όμως ακόμα και δεδομένης της αγοράς του, ήταν τόσο ευνοϊκές οι θεότητες των κατανομών, ώστε θα μπορούσε να είχε σώσει την ζωή του, αν έπαιζε τα φύλλα του λίγο καλύτερα. Απέτυχε να κάνει ένα σωστό πλάνο"
    Η κυρία Bennett αθωώθηκε (φόνος εξ αμελείας) και λίγους μήνες μετά κατόρθωσε να εισπράξει και μία καθόλου ευκαταφρόνητη ασφάλεια ζωής από μία άτυχη ασφαλιστική εταιρία. $30,000 δεν ήταν άσχημα τον καιρό της μεγάλης ύφεσης.
    Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να παίζει αν και συναντούσε μία μικρή δυσκολία στο να βρει πάρτνερ.



                                                        
                                                     ♥       ♥
                                                      ♥ ♠ ♦               
                                        ♥ ♠  ♣        ♣     ♦                 
     
                                 ♥ ♠    ♦ ♣    ♥ ♠        ♣ ♥ ♠     
                                ♦   ♦  ♣ ♥ ♠    ♦ ♣            ♥                        ♣ ♥      
                                               ♦  ♠ ♦ ♣ ♥ ♠       
                               ♣     ♥ ♠           ♥        ♥ ♠           
                                               ♣ ♥ ♠     ♦ ♣        
                                                                                    ♣

                                                  
     

    Days
    Hours
    Minutes
    Seconds
    Μέχρι το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα

    Μπριτζ