• Εισάγετε τον όρο αναζήτησης (π.χ. Stayman) ώστε να εμφανιστούν τα αντίστοιχα θέματα
 • Τρεις Μεγάλοι Μαέστροι, από τον Ν. Ασμενιάδη


  Ο Γάλλος δημοσιογράφος και διεθνής παίκτης Jose Le Dentu, στο βιβλίο του «Bridge a la Une”, γράφει ότι, σε μια ζωντανή εκπομπή του στην Τηλεόραση, είχε καλεσμένους τρεις διάσημους παίκτες της εποχής, τον Άγγλο Terence Reese, τον Αυστριακό Karl Schneider και τον Ελβετό Jean Besse.

  Τους έδωσε το εξής χέρι: Q 8 4  K Q 10 8 7 3 2  A 9 4

  Τι θα απαντούσατε σαν Νότος, αν ο Βορράς άνοιγε με 1ΧΑ (16-18 π) ?

  Η αγορά και από τους τρεις (φυσικά ο καθένας χωριστά) ήταν η ίδια:

  Βορράς
      Νότος
  1ΧΑ
      3
  4
      4ΧΑ (Άσοι)
  5 (Δύο)
      6
  Πάσο


  Η Δύση βγαίνει με το 6 και ο μορ απλώνεται: J 7 A J 4 K 7 6 2 A Q J 10
  Καταστροφή! Ευτυχώς δεν βγήκαν Πίκα. Τι κάνουμε τώρα; Φυσικά, ο εκτελεστής δεν ξέρει τα χέρια των αντιπάλων. Οι τηλεθεατές όμως τα έβλεπαν και ήταν τα εξής:  Βορράς
  J 7
  A J 4
  K 7 6 2
  A Q J 10


  Δύση


  Ανατολή
  K 10 6 5


  A 9 3 2
  6 5


  9
  Q 8 3


  J 10 5 4
  K 9 6 5


  8 7 3 2


  Νότος
  Q 8 4
  K Q 10 8 7 3 2
  A 9
  4  Η έξοδος της Δύσης ήταν πολύ λογική. Με Ονέρ και στα τρία χρώματα, προτίμησε να βγει ατού, για να μη χαρίσει τίποτε στον εκτελεστή. ‘Έχοντας αυτό υπόψη, εσείς πως θα το παίζατε? Πριν διαβάσετε παρακάτω, κάνετε μια προσπάθεια, ένα Πλάνο.  «A vous, Terense».
  Ο Reese δεν σκέφθηκε καθόλου. Κέρδισε με τον Α του μορ, τράβηξε τον Α και συνέχισε με τη Q, ξεσκαρτάροντας το 9. Η Δύση πήρε τον Κ και, φυσικά, γύρισε Καρό. Έτσι ο
  εκτελεστής έβγαλε το Σλεμ, με 7 Κούπες, 2 Καρά και 3 Σπαθιά.

  «A vous, Karl».
  O Schneider σκέφθηκε για λίγο. Είδε, ότι μόνο με Σκουήζ θα μπορούσε να το βγάλει. Είχε όμως μόνον ένδεκα λεβέ, υπολογίζοντας και την εμπάσα Σπαθί. Άρα έπρεπε πρώτα να δώσει μια λεβέ στους αντιπάλους, προφανώς στην Πίκα. Πήρε λοιπόν τον Α του μορ και έστησε αμέσως τον J. Η Ανατολή, γρήγορα, έβαλε λιμό, ελπίζοντας ότι ο εκτελεστής θα κάνει εμπάσα. Η Δύση πήρε τον Κ και ξανάπαιξε ατού. Τώρα όμως ο εκτελεστής ήταν κυρίαρχος. Έκανε την εμπάσα Σπαθί, τράβηξε και τον Α, ξεσκαρτάροντας μια Πίκα, έκοψε το τρίτο Σπαθί και συνέχισε με όλα τα ατού του. Στο τελευταίο ατού, η θέση ήταν:


  Βορράς


  K 7 6
  J


  Δύση


  Ανατολή  Α
  Q 8 3


  J 10 5
  K

  Νότος
  Q
  2
  A 9
  Η Δύση έφυγε αναγκαστικά Καρό, ο μορ τον J και η Ανατολή σήκωσε τα χέρια.

  «A vous, Jean».
  O Besse σκέφθηκε αρκετή ώρα. Οι θεατές ανυπομονούσαν. Τελικά άρχισε να παίζει πολύ
  γρήγορα. Α και Κ, Α και Κ, τσάκα Καρό, στο μορ με τον J, τσάκα το τελευταίο Καρό και συνέχεια ατού. Στο τελευταίο ατού, η θέση ήταν:


  Βορράς
  J 7


  A Q J


  Δύση


  Ανατολή
  K 10


  A 9 3
  K 9 6


  8 7


  Νότος
  Q 8 4
  2

  4  Η Ανατολή έφυγε αναγκαστικά το 10 και ο μορ το 7. Τώρα ο εκτελεστής έκανε την εμπάσα Σπαθί και έπαιξε τον J. Η Ανατολή άφησε έξω, η Δύση πήρε τον Κ και αναγκαστικά έπαιξε Σπαθί. Δώδεκα λεβέ και Σλεμ.
  Αν βέβαια η Ανατολή έβαζε τον Α, θα ξανάπαιζε Πίκα, οπότε ο εκτελεστής, με τα Q 8 πάνω από τα 9 3, πάλι θα έβγαζε το Σλεμ.

  Νίκος Ασμενιάδης

  Days
  Hours
  Minutes
  Seconds
  Μέχρι το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα

  Μπριτζ