• Εισάγετε τον όρο αναζήτησης (π.χ. Stayman) ώστε να εμφανιστούν τα αντίστοιχα θέματα
 • To σκορ


  To σκορ

  Για κάθε συμβόλαιο που πραγματοποιεί ο άξονας βαθμολογείται καταρχήν για κάθε μία από τις λεβέ του συμβολαίου (20 για κάθε μία μπάζα αν το συμβόλαιο είναι σε μινέρ, 30 αν είναι μαζέρ και 30 αν είναι ΧΑ [εκτός από την πρώτη λεβέ στα ΧΑ που βαθμολογείται με 40]) και επιπλέον παίρνει κάποιο bonus που εξαρτάται κυρίως από το ύψος του συμβολαίου.
  Δεν αρκεί επομένως να κάνει όσες περισσότερες λεβέ μπορεί. Το κυριότερο είναι να το έχει δηλώσει εξαρχής:

  Έστω πχ ότι σε κάποια διανομή ενός τουρνουά, ο άξονας ΒΝ έχει να βγάλει ακριβώς 5 κούπες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 11 λεβέ. Τι διαφορά υπάρχει αν κάποιο ζευγάρι αποφασίσει να αγοράσει 2 κούπες (δεσμεύεται δηλαδή να κάνει 8 (2+6) λεβέ) και τελικά πραγματοποιήσει 11 μπάζες (2 κούπες +3) με κάποιο άλλο που θα αγοράσει 4 κούπες (και άρα δεσμεύεται να κάνει 4+6=10 λεβέ) και καταλήξει να κάνει τελικά 11 μπάζες (4 κούπες +1);

  Τα συμβόλαια διακρίνονται σε μερικά (οτιδήποτε κάτω από 3ΧΑ αλλά και 4 σπαθιά ή 4 καρά), μανς (3ΧΑ, 4 κούπες ή 4 πίκες και 5 σπαθιά ή 5 καρά) και σλεμ (6 ή 7 σε οποιοδήποτε είδος). Τα μερικά συμβόλαια αν πραγματοποιηθούν ανταμείβονται με ένα αμελητέο μπόνους, οι μανς με μεγάλο και τα σλεμ με πολύ μεγαλύτερο.

  Οι 4 κούπες βρίσκονται στην περιοχή της μανς (συμβόλαια τα οποία λόγω του ύψους τους ανταμείβονται με κάποιο μεγάλο μπόνους). Τα συμβόλαια 1 έως 3 κούπες είναι μερικά συμβόλαια (βρίσκονται κάτω από τα 3ΧΑ) και το μπόνους που παίρνουν όταν πραγματοποιηθούν είναι πολύ μικρότερο.

  Στο ένα τραπέζι οι ΒΝ αποφασίζουν να παίξουν μόνο 2 κούπες (αντιστοιχούν σε 2+6=8 λεβέ άρα ο εκτελεστής πρέπει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον 8 λεβέ). Ο Βορράς όμως τελικά κάνει  11 μπάζες (δηλαδή 3 παραπάνω, ή αλλιώς 2+3). Θα πάρει όμως μόνο το bonus του μερικού συμβολαίου που είναι 50.
   Στο άλλο τραπέζι οι ΒΝ αγοράζουν την μανς (4 κούπες [άρα δηλώνουν ότι θα κάνουν τουλάχιστον 4+6=10 λεβέ])). Αν επομένως ο Βορράς  πραγματοποιήσει το συμβόλαιο του θα πάρει το bonus της μανς που είναι 500. Τελικά κάνει 11 λεβέ και επομένως γράφει μία άνω, δηλαδή 4+1.

  Στο πρώτο τραπέζι το ζευγάρι ΒΝ θα βαθμολογηθεί με 30*[2+3]+50 = 200 ενώ στην δεύτερη περίπτωση με 30* [4+1] + 500=650.


  Στο αγωνιστικό μπριτζ προσπαθούμε να γράψουμε το ανώτερο σκορ που μπορούμε σε κάθε διανομή γιατί αυτή θα παιχτεί στην συνέχεια και από άλλα ζευγάρια και επομένως το δικό μας σκορ θα συγκριθεί με τα δικά τους. Άρα πρέπει να κάνουμε σωστή διερεύνηση με τον σύντροφο ώστε να βρούμε το ανώτατο επίπεδο στο οποίο μπορούμε να συναγωνιστούμε.

                                                                              
                                                                         ♥       ♥
                                                                    ♥ ♠ ♦               
                                                                 ♥ ♠  ♣        ♣     ♦                 
                                                        ♥ ♠    ♦ ♣    ♥ ♠        ♣ ♥ ♠     
                                                    ♦   ♦  ♣ ♥ ♠    ♦ ♣            ♥                        ♣ ♥      
                                                             ♦  ♠ ♦ ♣ ♥ ♠       
                                                                  ♣     ♥ ♠           ♥        ♥ ♠           
                                                              ♣ ♥ ♠     ♦ ♣        
                                                                                  ♣

                                                   Days
  Hours
  Minutes
  Seconds
  Μέχρι το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα

  Μπριτζ