• Εισάγετε τον όρο αναζήτησης (π.χ. Stayman) ώστε να εμφανιστούν τα αντίστοιχα θέματα
  • Εκτέλεση Χρωματιστών Συμβολαίων


    Στα χρωματιστά συμβόλαια δεν μετράτε μόνο τις λεβέ που υπολογίζετε ότι θα κάνετε.  Καταρχήν βλέπετε πόσες λεβέ χάνετε και προσπαθείτε να βρείτε τρόπους ώστε να γλιτώσετε κάποιες από τις χανόμενες.
    Για ευκολία, μπορείτε να επιλέξετε το ένα από τα δύο χέρια (το δικό σας ή του μορ), συνήθως αυτό με τα περισσότερα ατού, και προσπαθείτε να το κάνετε καλό (να καλύψετε τις χανόμενες αυτού του χεριού)

    Πλάνο χρωματιστών συμβολαίων: 
    Μόλις γίνει η αντάμ και κατέβει ο μορ, και πριν ακόμα παίξετε φύλλο, κοιτάτε τα δύο χέρια συνολικά και σκεφτόσαστε (όση ώρα χρειάζεται) πώς θα παίξετε:
    1) Πόσες λεβέ υπολογίζετε ότι θα κάνετε και πόσες το πολύ μπορείτε να δώσετε για να βγάλετε το συμβόλαιο;
    2) Πόσες χανόμενες έχετε;
    3) Πού μπορείτε να τις διώξετε; (μία πρώτη εκτίμηση)
    4) Πόσα ατού έχουν οι αντίπαλοι; 
    5) Τι συνδυασμό έχετε στα ατού (Ποια ονέρ λείπουν); Πώς πρέπει να παιχθούν;
    6) Μαζεύετε αμέσως τα ατού των αντιπάλων ή υπάρχει λόγος να μην το κάνετε; (Ο λόγος που παίζεται άλλο χρώμα πριν τα ατού είναι συνήθως ένας από τους εξής: α) Χρειάζεστε τα ατού του ενός τουλάχιστον χεριού (συνήθως αυτού με τα λιγότερα) για να κόψετε χανόμενες, β) Οι μόνες επικοινωνίες των χεριών είναι  μέσω των ατού, γ) Υπάρχει περίπτωση παίζοντας ατού να δώσετε χέρι στους αντιπάλους, και πρέπει να έχετε διώξει κάποιες γρήγορες χανόμενες πριν γίνει αυτό, δ) Πρέπει να έχετε μετράρει ένα πλευρικό χρώμα πριν μαζέψετε τα ατού)
    7) Οι χανόμενες διακρίνονται σε άμεσες (γρήγορες) και μη (οι γρήγορες είναι αυτές που παίρνουν άμεσα οι αντίπαλοι χωρίς να χρειάζεται να αναπτύξουν πρώτα ένα χρώμα, πχ έχουν Α και Κ. Οι άλλες είναι αυτές που ίσως χαθούν στην συνέχεια, πχ το λιμό από έναν συνδυασμό AKx του χεριού σας). Συνήθως προσπαθείτε να γλιτώσετε τις μη άμεσες (μετράροντας πχ ένα μακρύ χρώμα) γιατί έχετε τον χρόνο να το κάνετε.
    8) Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που βοηθάνε να μην χάσετε λεβέ. Εκτός από τις 2 πιο βασικές (εμπάς, κόβοντας με ατού) η άλλη πιο συνηθισμένη είναι να προσπαθήσετε να τις διώξετε σε ένα μακρύ χρώμα, αφού πρώτα το μετράρετε αν χρειάζεται
    9) Ποιο πλευρικό χρώμα χρειάζεται να αναπτύξετε; 
    10) Ποιο είναι το επικίνδυνο χέρι; (Ο αντίπαλος που αν πιάσει χέρι είτε θα τραβήξει κάποιες λεβέ, είτε θα σας βάλει στην μέση και θα σας εμπασάρει κάποια κρατήματα σε ένα χρώμα, στο οποίο ο άλλος αμυνόμενος δεν μπορεί να παίξει χωρίς να μας χαρίσει λεβέ, είτε θα δώσει τσάκα στον συμπαίκτη του)



    Για τα παραπάνω θα εφαρμόσετε κάποιες απλές τεχνικές εκτέλεσης:

    • Βασικές τεχνικές (εμπάς, συνδυασμοί φύλλων)
    • Έχοντας 11 ατού στον άξονα, όταν λείπει μόνο ο Κ, τραβήξτε τον Α, ελπίζοντας τα 2 ατού που λείπουν να σπάνε 1-1. Με 10 ή λιγότερα, κάντε εμπάς
    • Έχοντας 9 ατού στον άξονα, όταν λείπει μόνο η Q, τραβάτε Α και Κ, ελπίζοντας τα 4 ατού που λείπουν να σπάνε 2-2 (ή να πέφτει η Q ξερή). Με 8 ατού, κάντε εμπάς
    • Ανάπτυξη μακριού χρώματος
    • Ανάπτυξη πλευρικών χρωμάτων
    • Ξεμπλοκάρισμα
    • Επικοινωνίες (διατήρηση ή δημιουργία επικοινωνιών μεταξύ μορ και εκτελεστή)
    • Hold-Up, Ducking (αφήνετε έξω μία λεβέ που μπορείτε να κερδίσετε αν με αυτόν τον τρόπο είτε κόβετε τις επικοινωνίες της άμυνας, είτε διατηρείτε τις δικές σας ή προτιμάτε να έχουν το χέρι οι αντίπαλοι για κάποιον λόγο)
    • Cross-Ruff (Διαδοχικά κοψίματα στα δύο χέρια: Όταν στον μορ υπάρχει ένα μακρύ χρώμα στο οποίο ο εκτελεστής είναι κοντός και ταυτόχρονα ο εκτελεστής έχει ένα μακρύ χρώμα, στο οποίο είναι κοντός ο μορ, δεδομένου ότι υπάρχει επαρκής αριθμός ατού και στα δύο χέρια)





    Για περισσότερα για την εκτέλεση δείτε εδώ

    Παραδείγματα


    1
    B
     ♠ 5432       ♥ 987       ♦ KJ5    ♣ AQ
    N
     ♠ KQ       ♥ AKQJT   ♦ Q62   ♣ 954

    1) Το συμβόλαιο είναι 4 και η Δύση κάνει αντάμ το 2. Πώς συνεχίζετε;
    Α) Πλάνο
    1) Πόσες λεβέ πρέπει να κάνετε και άρα πόσες το πολύ πρέπει να χάσετε; Πρέπει να κάνετε 10 λεβέ άρα να χάσετε το πολύ 3. Υπολογίζετε ότι θα κάνετε 5 από τα τού του χεριού σας, μία πίκα, 2 καρά και ψάχνετε 2 από σπαθί
    2) Πόσες χανόμενες έχετε; 4 (τον Α, τον Α και δύο πιθανές από σπαθί)
    3) Πού μπορείτε να τις διώξετε; (μία πρώτη εκτίμηση) Τους άσους δεν μπορείτε να τους γλιτώσετε. Όμως μπορείτε να κάνετε εμπάς σπαθί ή να προσπαθήσετε να κόψετε το τρίτο σπαθί στον μορ
    4) Πόσα ατού έχουν οι αντίπαλοι; 5. Δεν χάνετε καμία από ατού με το άκοπο χρώμα στο χέρι σας
    5) Μαζεύετε αμέσως τα ατού των αντιπάλων ή υπάρχει λόγος να μην το κάνετεΔεν τα μαζεύετε γιατί χρειάζεστε το τρίτο ατού του μορ για να κόψετε ένα σπαθί
    6) Πώς θα παίξετε τα σπαθιά; Θα κάνετε εμπάς; Αυτό εξαρτάται από το πόσες λεβέ θέλετε στο χρώμα. Χρειάζεστε μόνο μία επιπλέον (εκτός του Α). Αυτή μπορεί να προέλθει είτε από την εμπάς (αν ο Κ βρίσκεται στην Δύση), είτε κόβοντας το τρίτο σπαθί στον μορ. Αν δοκιμάσετε την εμπάς και πετύχει θα κάνετε 11 λεβέ. Αν όμως χάσει διακινδυνεύετε το συμβόλαιο.
    Β) Εκτέλεση
    Οι αντίπαλοι βγήκαν ατού και πρέπει να υποθέσετε ότι θα παίζουν ατού με κάθε ευκαιρία. Άρα πρέπει να προσαρμόσετε το παιχνίδι σας βάσει αυτού του σκεπτικού. Τους 2 άσους δεν μπορείτε να τους αποφύγετε. Άρα πρέπει να προσπαθήσετε να μην χάσετε 2 λεβέ στα σπαθιά. 
    Αν κάνετε εμπάς και χάσει από την Ανατολή, θα σας γυρίσει ατού. Τώρα τραβάτε τον Α και πρέπει να επιστρέψετε στο χέρι για να κόψετε το τρίτο σπαθί, όσο ακόμα έχετε ατού στο μορ. Όμως είναι πια αργά. Δεν μπορείτε να πιάσετε χέρι πριν δώσετε λεβέ στους αντιπάλους με πίκα ή καρό. Και όταν πιάσουν, σίγουρα θα παίξουν πάλι ατού για το μία μέσα.
    Πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε το συμβόλαιο; Απλώς αρνηθείτε να κάνετε την εμπάς. Παίξτε σπαθί στον Α και σπαθί. Όποιος έχει τον Κ θα κερδίσει και θα παίξει ατού. Τώρα όμως κερδίζετε στο χέρι και έχετε ακόμα ατού στον μορ για να πάρετε την κοφτή. Στην συνέχεια, θα χάσετε και τους δύο Άσους αλλά θα έχετε δώσει τρεις μόνο λεβέ συνολικά, πραγματοποιώντας τελικά το συμβόλαιο. 





    2
    B
     ♠ 654   ♥ KQ54   ♦ AKJ5      ♣ 65
    N
     ♠ A32    ♥ 63          ♦ 2     ♣ KQJT987

    2) Το συμβόλαιο είναι 5 και η Δύση κάνει αντάμ τον Κ. Πώς συνεχίζετε;

    Α) Πλάνο
    1) Πόσες λεβέ πρέπει να κάνετε και άρα πόσες το πολύ πρέπει να χάσετε; Πρέπει να κάνετε 11 λεβέ άρα να χάσετε το πολύ 2. Υπολογίζετε ότι θα κάνετε 6 από σπαθί, 1 από πίκα, 1 από κούπα και 2 από καρό. Ψάχνετε την 11η λεβέ.
    2) Πόσες χανόμενες έχετε; 4: Δύο πίκες, τον Α και τον Α
    3) Πού μπορείτε να τις διώξετε; (μία πρώτη εκτίμηση) Θα προσπαθήσετε να χάσετε μόνο τους 2 Άσους, άρα πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να γλιτώσετε τις δύο πίκες. Μόνη ελπίδα είναι τα καρά. Επειδή θέλετε να διώξετε 2 χανόμενες και όχι μία, δεν παίζετε καρό στον Κ αλλά στον J. Αν πετύχει (αν η Q βρίσκεται αριστερά σας) θα βγάλετε το συμβόλαιο. Αν χάσει, απλώς θα μπείτε μία παραπάνω. 
    6) Μαζεύετε αμέσως τα ατού των αντιπάλων ή υπάρχει λόγος να μην το κάνετε; Λείπει ο Α και αν παίξετε ατού, οι αντίπαλοι θα κερδίσουν και θα εισπράξουν αμέσως 2 από πίκα και τον Α οπότε θα μπείτε άμεσα 2 μέσα. Πρέπει να δοκιμάσετε τα καρά πριν ακουμπήσετε καν τα ατού.
    Β) Εκτέλεση
    Κερδίζετε με τον Α και παίζετε αμέσως καρό. Αν η Δύση βάλει μικρό, θα βάλετε τον J από τον μορ. Αν κερδίσει, παίζετε Α και Κ και διώχνετε τις δύο χανόμενες πίκες, δίνοντας τελικά μόνο τους 2 Άσους στην άμυνα. 




    3
    B
       ♠ 652         ♥ 54      ♦ AKQJT9  ♣ 32
    N
    ♠ AK8743  ♥ A863         ♦ 2         ♣ 

    3) Το συμβόλαιο είναι 6 και η Δύση κάνει αντάμ τον J. Πώς συνεχίζετε;

    Α) Πλάνο
    1) Πόσες λεβέ πρέπει να κάνετε και άρα πόσες το πολύ πρέπει να χάσετε; Πρέπει να κάνετε 12 λεβέ  άρα να χάσετε το πολύ μία. Βλέπετε ότι έχετε 1 από κούπα, 2 από σπαθί, 6 από καρό και 4-6 από ατού
    2) Πόσες χανόμενες έχετε; Σπαθί και καρό δεν χάνετε. Έχετε 3 χανόμενες στην κούπα και 0-2 από ατού (αν είναι μοιρασμένα 2-2 δεν χάνετε καμία, αν είναι 4-0 χάνετε 2)
    3) Πού μπορείτε να τις διώξετε; (μία πρώτη εκτίμηση) Αν τα ατού δεν είναι μοιρασμένα 2-2 τότε χάνετε σίγουρα λεβέ εκεί. Τις κούπες ελπίζετε να προλάβετε να τις πετάξετε στα καρά του μορ.
    4) Πόσα ατού έχουν οι αντίπαλοι; Έχετε 9 ατού, άρα οι αντίπαλοι έχουν 4. Λείπουν τα Q, J, T, 9 άρα δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο εκτός από το να τραβήξετε Α και Κ και να ελπίζετε να μην σπάνε χειρότερα από 3-1
    6) Μαζεύετε αμέσως τα ατού των αντιπάλων ή υπάρχει λόγος να μην το κάνετε; Αν η αντάμ ήταν κούπα, θα κερδίζατε με τον Α αλλά το χρώμα θα έμενε απροστάτευτο. Αν στην συνέχεια οι αντίπαλοι έπιαναν χέρι με ατού, θα τράβαγαν τις μπάζες τους στις κούπες και το συμβόλαιο θα έπεφτε. Για αυτό θα έπρεπε μόλις κερδίζατε Α και Κ και βλέπατε ότι περισσεύει ατού, να παίξετε αμέσως καρό και να ελπίζετε ότι ο παίκτης με τα 3 ατού έχει και 3 τουλάχιστον καρά. Η άλλη εναλλακτική θα ήταν να παίξετε κούπα στον δεύτερο γύρο και μετά να προσπαθήσετε να κόψετε 2 κούπες στον μορ, που θα είχε όμως πολύ μικρές πιθανότητες επιτυχίας με τόσο λιμά ατού στον Βορρά (κάποιος θα πανώκοβε και επιπλέον θα έπρεπε οπωσδήποτε να βρείτε τα ατού 2-2 στην συνέχεια).
    Τώρα όμως, η αντάμ σπαθί δεν σας δημιουργεί τέτοια προβλήματα. Ακόμα και αν δώσετε χέρι στους αντιπάλους με ατού, έχετε ακόμα κρατήματα σε έλα τα χρώματα οπότε θα προλάβετε να διώξετε τις κούπες του χεριού σας στα καρά του μορ, αφού δεν θα περισσεύουν πια ατού για να κόψει κάποιος το καρό.
    Β) Εκτέλεση
     Άρα το μόνο που θέλετε είναι να μην βρείτε τα ατού 4-0. Κερδίζετε την αντάμ, τραβάτε Α και αν ακολουθήσουν και οι δύο το συμβόλαιο είναι πλέον σίγουρο. Εισπράττετε και τον Κ και αν φανεί ότι κάποιος είχε αρχίσει με τρίφυλλη πίκα, παίζετε άλλον ένα γύρο ατού και του δίνετε την λεβέ. Μετά κερδίζετε οποιαδήποτε επιστροφή και παίζετε αμέσως καρό πετώντας όλες τις χανόμενες του χεριού σας. 



    4
    B
     ♠ 632         ♥ 54    ♦ 654  ♣ AK765
    N
    ♠ AKQJT   ♥ A6    ♦ A32     ♣ 432

    4) Το συμβόλαιο είναι 4 και η Δύση κάνει αντάμ τον Κ. Πώς συνεχίζετε;

    Α) Πλάνο
    1) Πόσες λεβέ πρέπει να κάνετε και άρα πόσες το πολύ πρέπει να χάσετε; Πρέπει να κάνετε 10 λεβέ άρα να χάσετε το πολύ 3. Υπολογίζετε ότι θα κάνετε 5 από πίκα, 1 κούπα, 1 καρό και 2 σπαθιά. Σας λείπει η δέκατη λεβέ.
    2) Πόσες χανόμενες έχετε; Στο χέρι σας έχετε 4 χανόμενες (1 από κούπα, 2 από καρό και 1 από σπαθί)
    3) Πού μπορείτε να τις διώξετε; (μία πρώτη εκτίμηση) Θα προσπαθήσετε να μετράρετε τα σπαθιά του μορ (με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορείτε να πάτε στον Βορρά να τα εισπράξετε μετά)
    4) Πόσα ατού έχουν οι αντίπαλοι; Έχουν 5 πίκες και δεν χάνετε καμία στο χρώμα
    5) Μαζεύετε αμέσως τα ατού των αντιπάλων ή υπάρχει λόγος να μην το κάνετε; Δεν έχετε λόγο να μην το κάνετε. Τα μαζεύετε αμέσως ώστε να μπορείτε να παίξετε σπαθί
    Β) Εκτέλεση
    Μόλις τελειώσετε με τα ατού, πρέπει να βρείτε τρόπο να μετράρετε τα σπαθιά, διατηρώντας παράλληλα επικοινωνία με το χέρι σας. Οι αντίπαλοι έχουν 5 σπαθιά και ελπίζετε αυτά να μην σπάνε χειρότερα από 3-2. Αν όμως τραβήξετε Α και Κ και παίξετε και σπαθί, ακόμα και αν σπάνε ευνοϊκά, δεν θα έχετε τρόπο να βρεθείτε στον μορ ώστε να τραβήξετε τα 2 καλά σπαθιά. Τι κάνετε; Παίξετε μικρό σπαθί στον πρώτο γύρο και από τα δύο χέρια (αυτή η τεχνική ονομάζεται Duck). Η άμυνα θα κερδίσει και ίσως επιτεθεί στο καρό. Δεν έχετε πρόβλημα. Παίζετε σπαθί στον Κ και αν ακολουθήσουν και οι 2, ξέρετε ότι περισσεύει πια μόνο ένα σπαθί, το οποίο θα πέσει στον Α και τα άλλα 2 σπαθιά του Βορρά θα είναι πλέον μετρ, άρα θα διώξετε τα 2 καρά του χεριού σας και θα καταλήξετε με 11 λεβέ (5 από ατού, τους 2 κόκκινους Άσους και 4 από σπαθί).



    5
    B
       ♠ 654       ♥ 543     ♦ AT98     ♣ AQJ
    N
     ♠ AKQJT   ♥ 876      ♦ QJ2        ♣ 32

    5) Το συμβόλαιο είναι 4 και η Δύση κάνει αντάμ τον Κ. Η άμυνα παίρνει τις τρεις πρώτες λεβέ και παίζει ατού στον τέταρτο γύρο. Πώς συνεχίζετε;

    Α) Πλάνο
    1) Πόσες λεβέ πρέπει να κάνετε και άρα πόσες το πολύ πρέπει να χάσετε; Πρέπει να κάνετε 10 λεβέ άρα θα προσπαθήσετε να μην χάσετε άλλη μπάζα, πέρα από τις 3 πρώτες. Υπολογίζετε ότι θα κάνετε 5 από πίκα, τους 2 Άσους στα μινέρ και πρέπει να αναπτύξετε 3 επιπλέον λεβέ.
    2) Πόσες χανόμενες έχετε; Τα μόνα φύλλα που μπορούν να πάρουν οι αντίπαλοι είναι ο Κ και ο Κ
    3) Πού μπορείτε να τις διώξετε; (μία πρώτη εκτίμηση) Θα πρέπει να περνάει μία (τουλάχιστον) εμπάς. Ποια θα διαλέξετε; Αν ο Κ είναι στην Δύση θα κάνετε 5 από πίκες, 3 από σπαθί και τον Α, άρα σύνολο 9 λεβέ. Αν όμως o K είναι στην θέση του θα κάνετε 5 από ατού, 4 από καρό και τον Α, σύνολο 10 λεβέ.  Με άλλα λόγια, αν ο Κ είναι στην Δύση, τότε εμπασάροντας 2 φορές το χρώμα, θα έχετε μία επιπλέον λεβέ από σπαθί στον μορ, στην οποία μπορείτε να πετάξετε ένα (μόνο) καρό. Θα έχετε μείνει όμως με 2 καρά στο χέρι και επομένως θα πρέπει να δοκιμάσετε και την εμπάς του Κ για να βγάλετε το συμβόλαιο. Αν ο Κ είναι εντός εμπάς όμως, θα διώξετε την μοναδική χανόμενη από σπαθί του χεριού σας.
    4) Πόσα ατού έχουν οι αντίπαλοι; Έχουν 5 ατού και δεν χάνετε καμία εκεί
    5) Μαζεύετε αμέσως τα ατού των αντιπάλων ή υπάρχει λόγος να μην το κάνετε; Τα μαζεύετε αμέσως σε όσους γύρους χρειαστούν και τώρα δοκιμάζετε την εμπάς καρό
    Β) Εκτέλεση
    Μόλις τραβήξετε τα ατού της άμυνας, στήνετε την Q. Αν η Δύση ακολουθήσει με μικρό, θα βάλετε μικρό από τον μορ. Με αυτόν τον τρόπο θα βρίσκεστε στο χέρι για να ξαναδοκιμάσετε την εμπάς. Αν παίζατε μικρό προς το 9, θα κερδίζατε μεν αλλά τώρα θα βρισκόσασταν στον μορ χωρίς τρόπο να έρθετε στο χέρι σας. Το να μην τραβήξετε ατού ώστε να τα χρησιμοποιήσετε ως επικοινωνία, δεν είναι το ιδανικό αφού κάποιος θα μπορούσε να κόψει καρό. Και με τον συγκεκριμένο συνδυασμό δεν έχετε λόγο να το ρισκάρετε, αρκεί  να παίξετε προσεκτικά ώστε να μην μπλοκάρετε το χρώμα. H Q να τρέχει και αν πετύχει η εμπάς, στήνετε τον J και μετά παίζετε μικρό καρό στο Τ. Στην συνέχεια, στον Α θα πετάξετε το χανόμενο σπαθί του χεριού σας και θα κάνετε claim.



    6
    B
     ♠ AQ98    ♥ 754  ♦ AQ543     ♣ 2
    N
     ♠ KJT7     ♥ 632     ♦ 2       ♣ AQ543 

    6) Το συμβόλαιο είναι 4 και η Δύση κάνει αντάμ το 8. Πώς συνεχίζετε;

    Α) Πλάνο
    1) Πόσες λεβέ πρέπει να κάνετε και άρα πόσες το πολύ πρέπει να χάσετε; Πρέπει να κάνετε 10 λεβέ, άρα να μην δώσετε περισσότερες από 3. Υπολογίζετε ότι θα κάνετε τους 2 Άσους στα μινέρ και λεβέ από ατού, που αν γίνουν με κοφτές μπορεί να φτάσουν τις 8 (4 κοφτές καρό στο χέρι και 4 κοφτές σπαθί στον μορ)
    2) Πόσες χανόμενες έχετε; Έχετε 7 χανόμενες σε κάθε χέρι (3 κούπες και 4 σε κάθε μινέρ)
    3) Πού μπορείτε να τις διώξετε; (μία πρώτη εκτίμηση) Αντί εμπάσας στα μινέρ, μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι άλλο: με τόσο καλά ατού και στα δύο χέρια, αν τραβήξετε τους 2 Άσους στα μινέρ, μπορείτε να κόψετε τα υπόλοιπα φύλλα στα μινέρ διαδοχικά στα δύο χέρια και να δώσετε τελικά μόνο 3 από κούπα
    4) Πόσα ατού έχουν οι αντίπαλοι; Έχουν 5 ατού με μεγαλύτερο από αυτά το 6 (έχετε όλα τα μεγαλύτερα, άρα δεν μπορούν να πανωκόψουν)
    5) Μαζεύετε αμέσως τα ατού των αντιπάλων ή υπάρχει λόγος να μην το κάνετε; Αν πάρετε τους 2 Άσους στα μινέρ θα χρειάζεστε ακόμα 8 λεβέ για να βγάλετε το συμβόλαιο. Αυτές οι 8 μπορούν να γίνουν όλες από ατού, κόβοντας διαδοχικά τα σπαθιά στον μορ και τα καρά στο χέρι σας. Για να γίνει όμως αυτό, δεν πρέπει να τραβήξετε ούτε έναν γύρο πίκα.
    Β) Εκτέλεση
    Άρα κερδίζετε την αντάμ με τον Α και τραβάτε και τον Α, στην δεύτερη λεβέ. Τώρα κόβετε σπαθί στον μορ, κόβετε καρό στο χέρι και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να πάρετε 8 κοφτές στα δύο χέρια. Αυτή η τεχνική των διαδοχικών κοψιμάτων ονομάζεται Cross-Ruff. Θα κάνετε συνολικά 10 λεβέ και θα δώσετε μόνο τις τρεις τελευταίες στην άμυνα, πραγματοποιώντας το συμβόλαιο




    7
    B
     ♠ Q432     ♥ A64   ♦ 543     ♣ 432
    N
     ♠ AKJT9  ♥ 532    ♦ KQ2    ♣ AK

    7) Το συμβόλαιο είναι 4 και η Δύση κάνει αντάμ το 7. Πώς συνεχίζετε;

    Α) Πλάνο
    1) Πόσες λεβέ πρέπει να κάνετε και άρα πόσες το πολύ πρέπει να χάσετε; Πρέπει να κάνετε 10 λεβέ, άρα να μην χάσετε πάνω από 3. Υπολογίζετε ότι θα κάνετε 5 από ατού, 1 από κούπα, 2 από σπαθί και 1 από καρό. Ψάχνετε άλλη μία λεβέ, η οποία μπορεί να προέλθει μόνο από τα καρά
    2) Πόσες χανόμενες έχετε; 4 (2 κούπες και 2 καρά)
    3) Πώς μπορείτε να τις περιορίσετε; (μία πρώτη εκτίμηση) Ελπίζετε να είναι ο Α δεξιά σας και να δώσετε μόνο μία από καρό
    4) Πόσα ατού έχουν οι αντίπαλοι; Έχουν 4 ατού και δεν χάνετε καμία εκεί
    5) Μαζεύετε αμέσως τα ατού των αντιπάλων ή υπάρχει λόγος να μην το κάνετε; Για να μην χάσετε 2 από καρό, θα πρέπει να παίξετε 2 φορές από τον μορ (την πρώτη φορά η Ανατολή, έχοντας τον Α, θα κάνει duck (θα αρνηθεί να τον βάλει), αναγκάζοντας σας να επιστρέψετε στον Βορρά και να παίξετε πάλι καρό από εκεί). Αν είχατε αρκετές επικοινωνίες, θα μπορούσατε να μαζέψετε πρώτα τα ατού και μετά να βρεθείτε 2 φορές στον μορ, ώστε να παίξετε καρό από εκεί. Τώρα όμως τα μόνα κατεβάσματα είναι ο Α και η Q. Αυτό σημαίνει ότι κερδίζοντας με τον Α στην αντάμ, σας μένει μόνο ένα κατέβασμα και αυτό είναι η Q. Άρα αν παίξετε ατού στην δεύτερη λεβέ, μετά θα μπορείτε να κατεβείτε στον μορ μόνο μία φορά και αν η Ανατολή κάνει duck τον πρώτο γύρο καρό, θα μπείτε μέσα δίνοντας 2 λεβέ εκεί
    Β) Εκτέλεση
    Τι σας λένε τα παραπάνω; Ότι πρέπει να παίξετε κατευθείαν καρό στην δεύτερη λεβέ. Αν κρατήσει ο Κ, τραβάτε Α και Κ, βλέποντας πώς σπάνε τα ατού, και επιστρέφετε στον μορ με την Q για να ξαναπαίξετε καρό. Τελικά θα δώσετε μόνο 2 από κούπα και τον Α. 




    8
    B
     ♠ 6532       ♥ AK6   ♦ KJ5     ♣ QJ6
    N
     ♠ QJT98    ♥ 532     AQ2     ♣ K4

    8) Το συμβόλαιο είναι 4 και η Δύση κάνει αντάμ τον J. Πώς συνεχίζετε;

    Α) Πλάνο
    1) Πόσες λεβέ πρέπει να κάνετε και άρα πόσες το πολύ πρέπει να χάσετε; Πρέπει να κάνετε 10 λεβέ, άρα να μην δώσετε περισσότερες από 3. Υπολογίζετε ότι θα κάνετε 3 από πίκα, 2 από κούπα, 3 από καρό και 2 από σπαθί. Έχετε 10 λεβέ αρκεί οι αντίπαλοι να μην προλάβουν να πάρουν 4.
    2) Πόσες χανόμενες έχετε; 4 (2 από ατού, 1 κούπα και τον Α)
    3) Πού μπορείτε να τις διώξετε; (μία πρώτη εκτίμηση) Τα ατού  και τον Α θα τα δώσετε πάντα. Θα προσπαθήσετε όμως να διώξετε έγκαιρα την χανόμενη κούπα
    4) Πόσα ατού έχουν οι αντίπαλοι; Έχουν 4 ατού και δίνετε 2 λεβέ εκεί
    5) Μαζεύετε αμέσως τα ατού των αντιπάλων ή υπάρχει λόγος να μην το κάνετε; Αν παίξετε ατού, κάποιος θα κερδίσει με τον Κ και θα παίξει πάλι κούπα, ενώ ο Α παραμένει ακόμα έξω. Τώρα ότι και να κάνετε, δεν προλαβαίνετε να διώξετε την τρίτη κούπα του χεριού σας
    Β) Εκτέλεση
    Η λύση είναι να παίξετε σπαθί στην δεύτερη λεβέ. Αν η άμυνα πάρει αμέσως τον Α και παίξει κούπα, παίζετε πάλι σπαθί στην Q και μετά στον J πετάτε την κούπα. Αν δεν πάρουν αμέσως τον Α, θα συνεχίσετε με σπαθί και θα κάνετε το ίδιο όποτε πιάσετε χέρι. Στην συνέχεια θα παίξετε πίκα και οι αντίπαλοι θα πάρουν τελικά μόνο 3 λεβέ αντί 4, τα δύο μεγάλα ατού και τον Α.




    9
    B
          ♠ 32       ♥ 543   ♦ AQ  ♣ AQJT98
    N
     ♠ AKQJT9  ♥ A2     ♦ JT98         ♣ 4

    9) Το συμβόλαιο είναι 6 και η Δύση κάνει αντάμ τον Κ. Πώς συνεχίζετε;

    Α) Πλάνο
    1) Πόσες λεβέ πρέπει να κάνετε και άρα πόσες το πολύ πρέπει να χάσετε; Παίζετε μικρό σλεμ, άρα πρέπει να δώσετε το πολύ μία λεβέ. Υπολογίζετε ότι θα κάνετε 6 από ατού και από μία στα υπόλοιπα χρώματα. Ψάχνετε τρεις.
    2) Πόσες χανόμενες έχετε; Η άμυνα μπορεί να πάρει 2 λεβέ, 1 κούπα και τον Κ
    3) Πού μπορείτε να τις διώξετε; (μία πρώτη εκτίμηση) Έχετε ένα πολύ καλό χρώμα στον μορ (σπαθιά) το οποίο μπορεί να σας προσφέρει πολλές επιπλέον λεβέ όταν η άμυνα πάρει τον Κ
    4) Πόσα ατού έχουν οι αντίπαλοι; Έχουν 5 ατού και δεν δίνετε καμία εκεί
    5) Μαζεύετε αμέσως τα ατού των αντιπάλων ή υπάρχει λόγος να μην το κάνετε; Παίζετε ατού στην δεύτερη λεβέ και συνεχίζετε μέχρι να τα μαζέψετε. Τι κάνετε στην συνέχεια;
    Β) Εκτέλεση
    Οι συνδυασμοί AQ στα μινέρ σας δίνουν την δυνατότητα εμπάσας. Αρκεί να περνάει η μία για να διώξετε μία τουλάχιστον χανόμενη από το χέρι σας. Υπάρχει όμως ένας άλλος τρόπος που είναι 100% σίγουρος και δεν απαιτεί καμία εμπάς:
    Αφού μαζέψετε τα ατού, παίζετε σπαθί στον Α και την Q από τον μορ. Αν η Ανατολή βάλει τον Κ, κόβετε και μετά ανεβαίνετε με καρό και στα μετρ σπαθιά διώχνετε τις δύο χανόμενες. Αν δεν σκεπάσει;
    Δεν κόβετε! Αντίθετα πετάτε την κούπα του χεριού σας την οποία χάνατε ούτως ή άλλως. Τώρα κερδίζει η Δύση με τον Κ αλλά ότι και να παίξει, θα κερδίσετε (αν παίξει καρό δεν θα κάνετε εμπάς) και θα ανεβείτε με τον Α στον μορ ώστε να πετάξετε τα χανόμενα καρά του χεριού σας στα μετρ σπαθιά.
    Στην ουσία δημιουργήσατε μία χανόμενη (δεν κόψατε την Q παρόλο που μπορούσατε να το κάνετε) αλλά σε αντάλλαγμα κερδίσατε άλλες 2. Ανταλλάξατε δηλαδή 1 χανόμενη σπαθί με 2 χανόμενες σε κούπες και καρά. 
    Αυτός ο τρόπος παιχνιδιού ονομάζεται loser on loser (χανόμενη αντί χανόμενης). Δίνετε στην άμυνα μία λεβέ που θα μπορούσατε να είχατε κερδίσει αλλά κερδίζετε τουλάχιστον 2 άλλες.




    10
    B
     ♠ A6         ♥ J65     ♦ KJ543   ♣ A76
    N
     ♠ KQ2   ♥ AK987    ♦ AQ    ♣ KQ4

    10) Το συμβόλαιο είναι 6 και η Δύση κάνει αντάμ το 2. Πώς συνεχίζετε;

    Α) Πλάνο
    1) Πόσες λεβέ πρέπει να κάνετε και άρα πόσες το πολύ πρέπει να χάσετε; Πρέπει να κάνετε 12 λεβέ, άρα να χάσετε το πολύ μία. Υπολογίζετε ότι θα κάνετε όλες τις λεβέ στα πλευρικά χρώματα αλλά πρέπει να βρείτε πώς θα παίξετε τα ατού
    2) Πόσες χανόμενες έχετε; Ο μόνος κίνδυνος είναι να σας πάρουν 2 λεβέ στις κούπες
    3) Πόσα ατού έχουν οι αντίπαλοι; Έχουν 5 ατού και ίσως χάσετε και την Q και το Τ
    4) Τι συνδυασμό έχετε στα ατού (Ποια ονέρ λείπουν); Πώς πρέπει να παιχθούν;
    Β) Εκτέλεση
    Κερδίζετε την αντάμ και τραβάτε τον Α. 
    Αν ακολουθήσουν και οι δύο, τότε το συμβόλαιο είναι σίγουρο: 
    Έστω ότι έχουν παίξει και οι δύο μικρή κούπα στον Α. Παίζετε το 9 από το χέρι σας. Αν η Δύση παίξει το Τ, σκεπάζετε με τον J και θα δώσετε τελικά μόνο την Q. Αν η Δύση βάλει την Q, κερδίζετε οποιαδήποτε επιστροφή και τραβάτε τα υπόλοιπα ατού. Αν βάλει μικρή κούπα, παίζετε μικρό από τον μορ και αν κερδίσει η Ανατολή, στην συνέχεια θα κερδίσετε το μοναδικό ατού που λείπει με τον Κ. Αν η Ανατολή δεν ακολουθήσει στον δεύτερο γύρο, δίνετε τον J στην Δύση και μετά της παίρνετε το Τ με τον Κ. 
    Αν η Δύση δεν ακολουθήσει στον δεύτερο γύρο, το 9 θα χάσει από το Τ της Ανατολής, αλλά στην συνέχεια θα παίξετε τον J από τον μορ, εμπασάροντας την Q (αν στον J η Ανατολή παίξει μικρή κούπα, θα τον αφήσετε να τρέχει και στην συνέχεια θα ανεβείτε στο χέρι σας και στον Κ θα πέσει η Q).
    Αν όταν παίξετε τον Α στην δεύτερη λεβέ, η Δύση δεν ακολουθήσει (άρα η Ανατολή έχει ξεκινήσει με 5φυλλο QTxxx), τότε θα κατεβείτε στον μορ και θα στήσετε τον J. Αν δεξιά σας δεν σκεπάσει θα τον αφήσετε να τρέξει και μετά θα παίξετε πάλι κούπα σκεπάζοντας ότι βάλει η Ανατολή. Αν αντίθετα σκεπάσει με την Q, θα κερδίσετε με τον Κ και μετά θα κατεβείτε πάλι στον μορ και θα εμπασάρετε το Τ (παίζοντας κούπα προς το 8)
    Με αυτόν τον τρόπο (τραβώντας τον Α αρχικά), μόνο αν η Δύση έχει ξεκινήσει με 5 ατού θα χάσετε 2 λεβέ.



                                                        
                                                     ♥       ♥
                                                      ♥ ♠ ♦               
                                        ♥ ♠  ♣        ♣     ♦                 
     
                                 ♥ ♠    ♦ ♣    ♥ ♠        ♣ ♥ ♠     
                                ♦   ♦  ♣ ♥ ♠    ♦ ♣            ♥                        ♣ ♥      
                                               ♦  ♠ ♦ ♣ ♥ ♠       
                               ♣     ♥ ♠           ♥        ♥ ♠           
                                               ♣ ♥ ♠     ♦ ♣        
                                                                                    ♣

                                                  
     
    Days
    Hours
    Minutes
    Seconds
    Μέχρι το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα

    Μπριτζ